De 19-jarige Duitser Erik Finman werd afgelopen jaar wereldnieuws toen de waarde van zijn de bitcoins die hij bezit uitkwam boven de 1 miljoen dollar.
Daarmee won hij een weddenschap met zijn ouders dat hij niet naar universiteit hoefde als hij op zijn 18e miljonair zou zijn.
Inmiddels is de bitcoin nog verder gestegen in waarde en is het virtuele vermogen van Finman toegenomen tot ruim 4 miljoen dollar. Ook na de correctie van medio januari is de jonge Duitser nog ruimschoots miljonair.
En hij stopt zijn geld niet alleen in bitcoin, maar heeft ook andere cryptomunten en meer klassieke beleggingen. Hij is zelfs begonnen met een persoonlijk pensioenplan.
Lees ook het verhaal van hoe Erik Finman op z’n twaalfde begon met beleggen in bitcoins, dankzij een donatie van zijn grootmoeder.
Toch is Finman teleurgesteld over de staat waarin de cryptowereld zich bevindt, vertelt hij Business Insider. De cryptokoorts heeft ook oplichters aangetrokken en andere dubieuze praktijken in de hand gewerkt.
Met name de bitcoingemeenschap heeft volgens Finman de blik naar binnen gericht, omdat ze te druk zijn met het verbeteren van de onderliggende technologie om het groeiende aantal gebruikers aan te kunnen.
Nieuwe cryptomunt van Finman en co
De cryptomarkt als geheel is volgens Finman "corrupt". Dat heeft ertoe geleid dat de meeste digitale munten worden gebruikt als waardeopslag, zoals goud. Dat terwijl het oorspronkelijke idee was om een betaalmiddel in het leven te roepen buiten overheden en banken om.
"We zien nu de eerste generatie cryptomunten opkomen en waarschijnlijk ook weer verdwijnen", aldus Finman. Dat maakt de weg vrij voor iets nieuws.
Die innovatie moet onder meer van Finman zelf komen. Hij is de hele wereld over gevlogen om andere bitcoinmiljonairs te spreken, van Dubai tot San Francisco. Samen denken ze na over een masterplan voor een nieuwe cryptomunt, dat in de komende maanden onthuld wordt.
Problemen van bitcoin
De technische details zullen op termijn bekend worden gemaakt, zegt Finman. De nieuwe cryptomunt moet alles worden wat bitcoin op dit moment niet is:
- De waarde van bitcoin schommelt dusdanig op en neer dat het onbruikbaar is als betaalmiddel. De digitale munt van Finman is zo ontworpen dat-ie minder op en neer beweegt.
- De transactiekosten van bitcoin zijn hoog, omdat het netwerk van computers onvoldoende capaciteit heeft. Finman heeft een manier bedacht om die kosten laag te houden, zelfs als het gebruik van de cryptomunt flink toeneemt. Ook belooft Finman snellere transactietijden.
- Het 'minen' van bitcoin verbruikt ontzettend veel elektriciteit. Volgens sommige experts kan dat zelfs de opwarming van de aarde versnellen. Finmans munt springt zuiniger om met energie.
- Bitcoin is ontoegankelijk. Gebruikers moeten eerst een wallet aanmaken om de digitale munt te verzenden of ontvangen. Het project van Finman moet een stuk gebruiksvriendelijker zijn.
De problemen van bitcoin identificeren is één, met oplossingen komen is iets heel anders. Volgens deskundigen is dat nog niet zo makkelijk, omdat veel van de huidige obstakels voortkomen uit inherente beperkingen van de onderliggende blockchaintechnologie.
Geen vertrouwen in bitcoin cash
Er zijn cryptomunten die de capaciteit van het netwerk willen vergroten. Denk aan bitcoin cash, dat zich vorig jaar heeft afgesplitst van de belangrijkste digitale munt ter wereld.
Maar Finman is sceptisch over hun aanpak en vreest dat de munt nog te veel vasthoudt aan het verleden om echt het verschil te maken. "Ik weet gewoon niet of dat de juiste mensen zijn om het te doen," zegt Finman.
En toch zegt hij: "Cryptomunten zullen niet zomaar verdwijnen." Daarom wil de jonge Duitser met een consortium van 'oudgedienden' uit de bitcoinwereld eerst een stap terugdoen om eens goed na te denken.
Consortium van bitcoinmiljonairs
Die oudgedienden zijn mensen die er al vroeg bij waren. Finman sprak veel van hen op online fora nadat hij op zijn dertiende zijn eerste bitcoin kocht. Toen was de munt nog maar 12 dollar waard en had niemand het over blockchain of bitcoin.
De andere bitcoinmiljonairs die betrokken zijn bij Finmans plannen blijven liever anoniem, aldus de Duitser. Omdat hij al veel in de media is geweest was hij een logische keuze als gezicht van het project.
Omdat zijn consortium al zo lang meeloopt in de cryptowereld weten ze haarfijn waar de beperkingen, maar ook de kansen van bitcoin liggen. Het helpt dat Finman vroeg is ingestapt, zegt hij. Daardoor heeft hij aan geloofwaardigheid gewonnen binnen de gemeenschap.
Finman heeft zijn virtuele winst niet verzilverd. Hij houdt de cryptomunten die hij nu heeft, omdat hij gelooft in het algemene idee erachter. Maar hij voorspelt ook dat er nog een betere cryptomunt komt, zonder de huidige beperkingen - of dat nu zijn eigen project is of dat van iemand anders.
De voordelen van die nieuwe munt zullen zo groot zijn, dat niemand zal twijfelen om over te stappen. Finman: "Zodra er iets beters is, ga ik over."